Debat: Hvem stemmer på Alternativet?

ANDERS STJERNHOLM, FOLKETINGSKANDIDAT FOR ALTERNATIVET, KØBENHAVNS OMEGN | RENÉ GADE, FOLKETINGSKANDIDAT FOR ALTERNATIVET, VESTJYLLANDS STORKREDS

Når man siger Alternativet, tænker de fleste på Uffe Elbæk, men partiet er en komplet palet fra vidt forskellige samfundsgrupper, hedder det fra to af partiets folketingskandidater. 

Vi er mænd i 30’erne. Den ene med børn, den anden med projektor-tv – begge har bil og dårlige vaner. Vi er uden politisk fortid. Vi færdes ikke hjemmevant i de autonome miljøer, hvor de politiske pionerer skaber oaser af bæredygtighed og social tolerance ud af stenbroen og de økologiske bofællesskaber. Vi er to helt almindelige mænd, der har fået nok. Nok gode input, erfaringer og relationer til at vi med vores baggrund i den kommercielle medie- og kommunikationsverden ser Alternativet som et nuanceret bud på, hvordan vi kan få nogle grundlæggende værdier og fællesskaber tilbage til det danske samfund, som vi er stolte af.

Vi har en del venner og kolleger, som har gjort os opmærksomme på, at de ikke rigtig kan se, hvorfor de – eller andre tobenede – skulle sympatisere med den bevægelse, som vi blandt venner kalder Alternativet.

»Jeg har lige købt lejlighed, hvad vil Alternativet gøre for mig? Jeg har mistet mit job … Min operation gik galt … Hvad vil I gøre for mig og mit håndværkerfradrag?«

Når man nævner Alternativet, tænker de fleste på Uffe Elbæk – og derefter på talblinde vegetarer i Jesus-sandaler der sidder i trommecirkler og synger sange om vindenergi og røgelsespinde.

Men vi består altså af en komplet palet af danskere og nydanske kulturelle guldklumper fra vidt forskellige samfundsgrupper – og vi har fundet sammen om et fælles idé- og værdigrundlag, som vi mener vil gavne både vores samfund i dag og det, som vores børns børn kommer til at leve i. Ingeniører, skolelærere, håndværkere, sygeplejersker, læger, pædagoger, kunstnere, musikere, it-specialister, økonomer og ildsjæle – umulige at sætte i bås på en politisk rød/blå-skala – det er os.

Alternativets lyntest

Lige nu spekulerer du over, om du kunne være en potentiel Alternativet-vælger. Så tag vores lyntest. Her er 11 vælgertyper, som passer til vores politiske fodboldhold. Hvis du ikke er en af disse – så bare sæt dig ud på bænken og stem, hvad du plejer.

Skolelæreren, der ikke længere ved, hvor krydset skal sættes, fordi friheden og tilliden er væk.

Iværksætteren, der ikke kun vil tænke penge først, men i stedet for vil skabe noget stort/småt og bæredygtigt.

Konsulenten, der ikke deler det materielle værdifællesskab med reklame, marketing og salg, men er der alligevel, fordi det giver frihed og spændende kreative arbejdsopgaver.

Sundhedspersonale og sygeplejersker, der ser deres kald ramme muren og fortabe sig i timesedler og umenneskelige KPI’er.

Den velbeslåede erhvervsmand/kvinde, der for første gang i sit liv har fået tid til at tænke på andre og miljøet.

De studerende, som vil genopfinde verden – og tror på, de kan.

Tidligere politisk aktive, som mistede håbet, men som nu skimter et lysegrønt håb.

Journalister og mediefolk, der tør stå ved, at også medierne er et hamsterhjul – og nu vil engagere sig i noget, der ikke er hult.

Finansfolk og bankansatte, der ikke vidste, hvad det var, de tog del i ved det store kollaps. Nu med ny indsigt.

Skuespillere, kunstnere og kreative – som har indset, at der skal et holistisk ryk til, for at vi flytter os sammen.

Børnefamilierne. Er det sådan her, vi vil være en familie? Er det alene de to biler, all inclusive, 2x45 timers arbejdsuge og shoppingturene, der skaber det gode liv? Eller er der et Alternativ?

Vi er ligeglade med, hvad du har stemt tidligere. Bare mærk efter og tænk på, om du også vil være med til at gøre Danmark og verden til et lidt mere fantastisk sted – for lidt flere. Vær velkommen.


Første gang udgivet på Jyllands-posten.dk d. 18. maj 2015