Hvis jeg var integrationsminister...

Hvis jeg var socialminister eller integrationsminister, ville jeg gribe klart og kontant ind overfor religiøse prædikanter, der åbenlyst praktiserer kvaksalveri og manipulation. 

TV2-programmerne “Guds bedste børn” har vist danskerne den allerværste side af sekterisk religion. Ligesom dokumentaren “Moskeerne bag sløret” viste, hvorledes islams autoritet blev misbrugt af imamer, ser vi i denne omgang kristendommen udnyttet i vanvittige længder.

Torben Søndergaard - lederen af The Last Reformation - og Ruth Evensen - lederen af den bevægelse, der tidligere hed Faderhuset - er de to hovedpersoner i udsendelserne. De er initiativrige og driftige. Torben har skabt en massiv bevægelse med masser af frivillige følgere, og Ruth har bygget videre på Faderhuset og bruger nu sin menighed som billig arbejdskraft på Bandholm Hotel på Lolland - og nogle af disse mennesker er flygtet til Tjekkiet for at undgå offentligt opsyn med deres børn. 

Integrationsministeren og socialministeren bør reagere her. Børn bliver manipuleret og opdraget til en fundamentalistisk tankegang, der strider fuldstændig mod de værdier, vores samfund bygger på. 

Det er åbenlys psykologisk manipulation, når et barn (eller en voksen) bliver fortalt, at vedkommende er besat af dæmoner og skal mærke en uddrivelse. MEN: Der er jo en chance for, at det er rigtigt. Vi kan ikke modbevise, at dæmonuddrivelse - eksorcisme - er gavnligt. Derfor er også en praksis, Jesus angivelig gjorde sig i, og som den katolske kirke fortsat støtter. Ligesom vi heller ikke kan modbevise, at jødernes pagt med Gud er ægte, og at de derfor skal omskære deres børn. Ligesom vi heller ikke kan modbevise, at Jesus var Guds søn - hvilket jo er grundlaget for folkekirken. Og vi har indrettet et samfund, hvor den enes usandsynlige gæt legitimerer den andens. 

Men er vi ikke ved at være klar til et opgør? Hvor vi tegner en klar skillelinje med hensyn til, hvad man må udsætte børn for? Og eksorcisme og dommedagsprofetier hører i mine øjne til ting, der tydeligt skader børn. Og så må hensynet til, at der er en mikroskopisk chance for, at der findes dæmoner i mennesker eller at dommedag kommer snart, ganske enkelt vige. Jeg er ikke bange for at tage den chance. 

Heldigvis mener jeg ikke, at det er svært at påvise, at eksorcisme, tungetale og sekterisk udøvelse af religion er dybt skadeligt for mennesker. Der er efterhånden læssevis af erfaringer fra tidligere religiøse, som kan fortælle om, hvordan det kan sætte sig i sindet i form af traumer, angst og neuroser. Og når jeg taler med folk i Eftertro - et netværk for tidligere troende - så reagerer flere med store følelser over disse programmer.

Derfor mener jeg, at regeringen kan sætte ind på flere områder overfor for disse religiøse manipulatorer. Det her ville jeg i hvert fald gøre, hvis jeg havde magten til det: 

  • Gå efter Bandholm Hotel økonomisk. Ruth Evensen er stadig leder af en sekt. Nu er den blot kapitalistisk - ikke religiøs. Hvad foregår der finansielt omkring hende? Har de ansatte kontrakter? Bliver de lovligt aflønnet?

  • Jeg ville hyre Jan Hellesøe - måske nationens bedste psykologiske manipulator - til at demonstrere, hvad det er prædikanter som Torben Søndergaard gør. Og jeg vil lade Torben Søndergaard overvære det. Udfordre ham, Hans Bertelsen, Christian Hedegaard og alle deres kvaksalverkolleger til at forstå, hvad deres “evner” egentlig går ud på.

  • Opgradere krisecentrene. I 2017 gik 4.561 mennesker forgæves til landets krisecentre for at få hjælp. Det er et tegn på, at alt for mange i Danmark lever i tilstande, de ikke kan acceptere. Når staten - fællesskabet - på denne måde ikke kan gribe de udstrakte hænder ud, så vælger mange jo ikke at række ud til at starte med. En markant opgradering af krisecentrene - jeg har tidligere talt om 300 millioner kroner om året - vil vise de mange udsatte, at der er hjælp at få. Og det vil stække de forkvaklede forkynderes magt. 

  • Og så ville jeg tage et kig på tipsmidlerne. Nogle af dem er endt i Torben Søndergaards lommer. Og andre dubiøse foreninger kan også udsætte børn og voksne for grove manipulationer med hjælp fra offentlige kasser.

Og sidst men ikke mindst, så ville jeg forstå, at religion er en meget stærk kraft med store konsekvenser for både individ og samfund og derfor arbejde for sekularisering. En klar adskillelse af stat og religion. At disse foreninger får tilskud fra det offentlige i form af tipsmidler er fuldstændig forrykt - men de får allerede skattefordele i og med, de er religiøse foreninger. Så vi kommer ikke udenom, at den danske stat bidrager til problemet. 

Behandl alle ens, og ræk en hånd ud til dem, der har brug for det. Det er simpelt, det er fair, det er billigt, og det føles helt rigtigt inde i brystet. Vi behøver ikke forskelsbehandle eller gå på kompromis med vores integritet. 

 
Fra TV2-programmet “Guds bedste børn”

Fra TV2-programmet “Guds bedste børn”