SPOILER ALERT: Game of Thrones sæson 5 afsnit 9 bør være set!

Game Of Thrones er samfundsfag i eventyrform. Serien tager nemlig mange af nutidens emner op i en ramme af et feudalsamfund.

Game Of thrones store styrke er karakterernes visioner. De tager ikke til takke med tingenes tilstand. Derfor er dette feudalsamfunds sociale evolution speedet markant op i forhold til vores, som var mange århundreder om at tage de opgør med sociale værdier, som Westeros og Essos ser ud til at arbejde med henover de par årtier, vi får lov til at følge dem. Denearys Targaryan ønsker at afskaffe slaveri, Oberyn Martell og Dornes befolkning har taget et opgør med homohad og indskrænkelse af sexualiteten, Tyrion Lannister er den priviligerede kapitalist, der ønsker mere retfærdighed i politik og The Head Sparrow - som ellers går hårdt andre områder i religionens navn - ønsker at radikalt opgør med kapitalansamlingerne.

Længere oppe i landet har Jon Snow indset faren nordfra. Og folk med utallige generationers fjendskab bag sig slutter fred for at bekæmpe en fælles fjende - the White walkers.

Snow har indset at hans rigere folk, som har nydt godt af klimaet syd for muren, skal dele landet og ressourcerne fremover med de fattige mennesker, der har været lukket ude nord for muren. Hvis ikke de deler, kan en fælles front og en reel modstand mod denne nye altoverskyggende fare ikke stables på benene. En alliance begået på grund af et klarsyn, som de grådige huse i syd stadig mangler, mens de kæmper om magten i Kings Landing.

Har George RR Martin her måske bragt endnu en parallel til vores samfund i 2015? For disse White Walkers kommer med kulde og frost og død. De kunne måske godt være en håndgribelig analogi til de alvorlige klimaforandringer, som vi bør frygte i vores verden i dag?

Som progressivt orienteret kulturradikal er serien selvfølgelig lige min kop te. Paralellerne til nutidens samfund bliver ekstra tydelige, når serien arbejder med værdipolitiske spørgsmål, som er relevante på jorden anno 2015. Det har George R. R. Martin gjort godt. Og i form af den lynhurtige zombiehær, The White Walkers giver han os en fjende som burde få alle indbyggere i Westeros og Essos til at droppe deres indbyrdes uenigheder og søge en fælles løsning - men som alt for mange ignorerer. På samme måde som Jordens indbyggere også har en fælles fjende, vi savner at flere forstod.