Cannabis: En skævere tilgang

Debatten om legalisering af cannabis vil de næste 5-10 år blive mere og mere relevant. De fleste er dog ligeglade, da de snildt kan få fingre i stoffet og nyde det uden nogens indblanding. Men udviklingen i kriminaliteten forbundet med cannabis betyder, at det er blevet tid til at tage debatten om legalisering op på et højere politisk plan.

Krigen mod narko har ikke vist gode resultater. Og det koster enorme resurser hos politiet og retssystemet. Prisen for den her krig er svært at udregne, men DR3 gjorde et fornuftigt forsøg i 2013 og endte på 3,4 milliarder. 

https://vimeo.com/71949052

Da politiet i 2004 lavede en storstilet aktion mod Pusherstreet på Christiania, var målet at svække de kriminelle miljøer og begrænse salget af hash. Resultatet var dog det modsatte. Fremfor at svække de kriminelle miljøer, flyttede man hashhandlen væk fra offentligheden og de relativt faste rammer på Christiania, og bidrog i stedet til at handlen blev spredt over hele København. Forbruget af hash faldt ikke, men konsekvensen var derimod at almindelige brugere var nødsaget til at opsøge stærkt kriminelle miljøer for at købe et produkt der tidligere kunne købes under nogle forholdsvis trygge forhold. Det bidrog til en unødvendig kriminalisering af eksempelvis ”festrygere”, der var helt ude af proportioner, men i stedet styrkede bande- og rockermiljøerne.

Alligevel taler en god portion af danske politikere for at fortsætte samme tilgang. Einstein sagde det fornuftigt: "Definitionen på sindssyge er at gøre det samme igen og igen - med forventningen om et nyt resultat. ”

Vi skal til at tænke anderledes. Det er faktisk ikke rigtigt, for tankegangen ligger allerede klar - vi skal til at HANDLE anderledes.

Det gode eksempel

I Portugal har de siden 2001 haft en nytænkende indstilling til forbruget af rusmidler. For det første bliver du ikke regnet som kriminel, hvis du er i besiddelse af stoffer. Du bliver regnet som syg. En misbruger risikerer ikke fængsel - han risikerer kun en behandlingsdom. Eneste risiko ved at besidde dit stof er altså at få hjælp. Det, tror jeg, gør det mærkbart nemmere at være misbruger – og det kan bidrage til at flere får den fornødne hjælp. 

Men kommer der så flere misbrugere, hvis det bliver lettere? Nej, siger erfaringer fra Portugal. Rusmiddelforbruget er cirka samme sted som før lovens indførsel. Men andelen af stofrelaterede dødsfald og sygdomme er faldet mærkbart.

Løsningerne

Jeg vil anbefale, at vi indfører Portugals model, når det kommer til misbrugerne. Se dem som syge frem for kriminelle. For de er ikke kriminelle. Et bandemedlem ønsker oftest at forblive bandemedlem. De færreste misbrugere ønsker at vedblive med at være det. Så skal vi ikke hellere hjælpe dem frem for at pege fingre? 

Der er forskel på stoffer. Deres effekt er forskellig, styrken varierer og det samme gør afhængighedsrisikoen. Derfor er det ikke til at komme udenom, at der når debatten falder på legalisering, foregår der en vis grad af smagsdommeri. 

Jeg vil personligt foretrække, at vi i første omgang legaliserer cannabis. Alle rusmidler skal igennem en form for offentlig test af dets effekt og risici. Cannabis har været gennem denne proces. Til dato er intet menneske død som følge af indtagelse af cannabis for eksempel.

Om vi bør legalisere handel med hårdere stoffer - og hvornår - er spørgsmål, jeg vil arbejde med i fremtiden. Men for nu ser slaget om cannabis som værende det logiske første skridt, uanset hvordan resten af rejsen skal gå. 

Cannabis er ikke ufarligt. Som alle andre rusmidler er der en pris at betale for at indtage det. Det kan gå ud over indlæringen, tappe ens energi og det kan koste nedrykning for ens online-FIFA-hold. Men prisen er tilsyneladende ikke højere, end at en stor gruppe danskere foretrækker dette rusmiddel i deres fritid. Disse mennesker skal have mulighed for at købe sikre produkter, som er fremstillet og forhandlet af ærlige forretningsdrivende og ikke kriminelle bander.

Vi trænger til en skævere tilgang til debatten om cannabis. Den nuværende model har vist sig som en fiasko.